Idéer på olika aktiviteter som pensionär

Det finns mycket man kan göra utan att det ska kosta mycket pengar, men exakt vad man kan göra beror på kunskaper, tid, ens hälsa, vilken typ av vänner och familjemedlemmar man har i sin omgivning. Nedan följer några idéer på vad du kan göra för att emellanåt byta miljö och komma i kontakt med andra människor.

* Om du är bekant med internet eller har någon i din närhet som kan hjälpa dig, så sök på nätet vad din kommun har att erbjuda pensionärer. Allt fler kommuner väljer att investera i pensionärers vardagshälsa, genom att erbjuda olika erbjudanden och aktiviteter. Detta kan komma från kommunen i sig eller från olika företag i din kommun.

* Åk på resor, både nära hemmet och långt iväg. Bege dig på den där resan som du länge har suktat efter. Vare sig barn eller barnbarn befinner sig i närheten eller inte, så kanske en resa till eller med dem kan förgylla dagen.

* Tycker du om att cykla eller gå, så bege dig på en form av sightseeing till fots eller på cykel. Ta med picknick och bara njut av tillvaron. Om du känner att din kropp är för trött får sådana aktiviteter, så kanske bil eller tåg kan vara ett alternativ för dig. Det finns många fina platser i Sverige att njuta av.

* Anmäl dig till en kurs som gynnar en hobby du har eller något du länge velat göra. Eller varför inte en språkkurs, som du antingen kan studera via datorn eller om det finns på en skola nära dig. Utforska möjligheterna nära dig och utmana dig själv. Fördelen med att delta i en kurs på en plats i närheten är att du får chans till socialt umgänge och att skapa nya vänskaper.

* Kontakta vänner och familjemedlemmar som också har ledigt mitt i veckan, för en fika på stan eller gå på ett event tillsammans. Visa att du har vilja och energin till att träffas, oavsett vad din ni bestämmer er för att göra.

* Har du flera vänner i din närhet som nu också är lediga, så kan ni skapa en privat förening eller grupp för att umgås regelbundet och samtidigt ägna tid åt det ni har gemensamt. Till exempel någon form av skapande och det behöver ju inte vara samma typ av skapande.

* Prata med pensionärer som är medlemmar i PRO, för att se om det kan vara av nytta och glädje för dig att gå med i denna förening. Där kan bland annat finnas rabatter i olika butiker, det arrangeras resor evenemang till låga priser och det finns goda chanser till att knyta nya kontakter med andra medlemmar.

* Boule är en sport som är populär bland många pensionärer. Däremot ökar populariteten även för gymträning, bland annat för att det finns instruktörer på plats som introducerar maskinerna och för att allt fler gym satsar mer på pensionärer. Många gym kan erbjuda gruppass som är speciellt för de som är 60 år och äldre.