Föreningsliv för pensionärer

PRO, som står för Pensionärernas Riksorganisation, hjälper bland annat till att pensionärer är mer aktiva utanför hemmet och får lära känna nya människor. Genom att vara medlem hos dem kan man få chans att följa med på olika resor och evenemang som organisationen anordnar. Pensionärer blir mer aktiva, får upptäcka mer av livets goda och får chansen att lära känna nya människor.

Hos de större organisationerna finns även konceptföreningar, som är uppbyggda för specifika intressen. Till exempel kan man i Halland och Skåne ingå föreningar som fokuserar på dans. Det finns flera andra inriktningar, men om man ändå inte finner en passande eller om det man söker inte finns i ens närhet kan man skapa en egen konceptförening.

Vissa kommuner erbjuder olika aktiviteter för pensionärer och villiga att hjälpa till om man söker något speciellt. Hur mycket hjälp eller stöd man kan få beror på hur mycket kommunen väljer att satsa på pensionärer. Men alltid värt att kontakta dem och fråga.

Pensionärsrabatter finns inom flera områden

Ta för vana att fråga om det finns pensionärsrabatt, då det finns i många olika butiker och för olika evenemang eller underhållning. Det är inte alla som marknadsför det flitigt. Om du är van vid att surfa på nätet så kan du hitta många trevliga erbjudanden där. Testa att sök på pensionärsrabatter, så lär du snabbt hitta olika sajter som lägger ut listor på rabatter, både i butiker och på internet.

I punktlistan nedan listas exempel på pensionärsrabatter för att visa hur många olika erbjudanden det kan finnas på marknaden. Merparten av rabatterna är endast giltiga under en specifik period, så det kan vara en god idé att antingen prenumerera på nyhetsbrev eller om du själv kontrollerar erbjudanden regelbundet. Å andra sidan är det inte ovanligt med regelbundna erbjudanden hos olika butiker.

* Många av de stora livsmedelsbutiker, som ICA och CityGross, erbjuder specialpriser till pensionärer. Det kan gälla specifika produkter eller en viss rabatt under specifikt utsatta tider eller dagar.

* Många biografer har pensionärsrabatt på vissa filmer eller under vissa tider. Svenska bio och SF Bio erbjuder rabatt på flertalet av de ordinarie visningarna, men utbudet kan skilja beroende på orten.

* SL och SJ har olika rabatter att erbjuda, så pensionärer kan resa till ett reducerat pris. Kontakta dem för information. Sommartider kan det ibland finnas paketpriser, om de till exempel har samarbete med hotell, teater eller annat som kan vara av intresse.

* Inom genren resor finns bland annat kryssning med Viking Line med upp till 50% rabatt, 10% rabatt på alla resor med SJ samt olika erbjudanden hos Avis, TT Line och Hotels.com.

* Det är inte ovanligt att bli kontaktad av en telefonförsäljare för att skaffa nytt mobilabonnemang. Rådet är dock att först att se över vilka rabatter du kan få från olika operatörer på marknaden. Dessutom är det inte säkert att just den operatören som ringer upp dig är bästa valet för dig gällande mottagning.

* Hos olika elleverantörer kan du få rabatter, till exempel gratis månadsavgift i 1 år med Fortum eller värdecheck på 500 kr hos någon av de större livsmedelsbutikerna om du tecknar avtal med Göta Energi.

* Har du husdjur kanske det finns passande rabatter hos Granngården, VetZoo och ZooPlus.

* Att synen blir sämre med åldern är ingen hemlighet. Är du beroende av nya glasögon eller regelbundna kontroller, så finns en del bra erbjudanden för seniorer.

* Var vaksam på detaljerna gällande rabatter, då några pensionärsrabatter som finns på marknaden gäller specifikt för de som är medlemmar i PRO, Pensionärernas Riksorganisation.