Är du nybliven pensionär?

Upplevelsen av att gå från arbetare till pensionär är väldigt olika, beroende på inkomst och socialt nätverk. Några blir nedstämda med den nya livsstilen och de vanligaste orsakerna är sämre ekonomi och ensamhet. Med lägre inkomst får man ofta tänka om gällande de utgifter man har, som att banta ner på några av de lyxigheter man har vant sig vid.

Även om pengar inte är allt här i livet, så behöver vi ju alla tillräckligt med pengar för att betala hyra, räkningar, mat samt läkarbesök och eventuella mediciner. Ju mer ekonomiskt tryggad man är, desto lättare kan det vara att slappna av och ta dagen som den kommer. Däremot är det inte lätt för alla pensionärer att få ekonomin att gå ihop.

Med dålig ekonomi har man oftast lättare för att isolera sig, genom att man allt oftare tackar nej till olika aktiviteter eller träffar. Vilket leder till att man blir allt mer ensam. Visst är det bra om man trivs i sitt hem och att man kan njuta av ensamhet ibland, men människan är en social varelse och många av oss har behov av att träffa andra människor.

En del nyblivna pensionärer mår dåligt för att de saknar de gamla rutinerna och att ha ett jobb att gå till. Som pensionär har du mer tid över till dig själv. Kontakta vänner och familjemedlemmar som du inte har kunnat ägna så mycket tid åt tidigare. Tänk på vad du länge har velat, men inte haft tiden eller energin att göra. Fundera på vad du kan du göra idag, som pensionär. Prata med folk i närheten om idéer.